U W A G A !!!
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2017
Ośrodek Pomocy Społecznej w Iłowej informuje o możliwości trzymania pomocy w formie artykułów żywnościowych.
W Gminie Iłowa rozpoczęła się realizacja Podprogramu 2017 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Osoby zainteresowane wsparciem proszone są o kontakt z Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Iłowej.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017-czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności (OPR) do Organizacji Partnerskich Lokalnych (OPL), która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
Do skorzystania z wsparcia w postaci żywności uprawnione są osoby, które spełniają kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 1268,00zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028,00 zł dla osoby w rodzinie.
Pomoc udzielana na podstawie skierowania wystawionego przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Iłowej.
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
- Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
- Paczka żywnościowa to minimum kilka produktów tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
- groszek z marchewką 4 kg, fasola biała 4 kg, koncentrat pomidorowy 1,76 kg, buraczki wiórki 1,05 kg, powidła śliwkowe 1,5 kg, makaron jajeczny 4,5 kg, makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg, ryż biały 4 kg, kasza gryczana 2 kg, herbatniki maślane 0,6 kg, mleko UHT 7 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg, szynka drobiowa 3 kg, szyna wieprzowa mielona 2,1 kg, pasztet wieprzowy 0,64 kg, filet z makreli w oleju 1,7 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.